Woningen Van de Velde

Polikliniek Henri Van de Velde

Polikliniek Henri Van de Velde

Aan weerszijden van de weg van Gent naar Kortrijk, in de deelgemeente Astene, liet Dr. Martens in 1932 een polikliniek en een woning optrekken door Henry Van de Velde (°1863-†1957) in de stijl van de ‘Nieuwe Zakelijkheid’. De polikliniek is één van de eerste en enige privéklinieken uit die tijd. Onder een plat dak, afgezet met keramiektegels, telt het gebouw één bouwlaag in een L-vormig grondplan. Het werd als monument beschermd op 5 oktober 1994. Het sober en zeer rationeel interieur is even belangrijk als de buitenkant. De kamers zijn efficiënt geordend. Granito vloerpatroon ingedeeld in geometrische vlakken, ontworpen door medewerkers van H. van de Velde. Het metalen meubilair, bureau, ingewerkte bibliotheek, klasseermeubel en toonbank zijn eveneens van hun hand. Ook de kleinste details als deurklinken, schakelaars en het sanitair bleven behouden in het thans tot privéwoning ingerichte gebouw. Met de woning ‘Villa Landing’ aan de overkant van de steenweg, beoogde de architect een contrast tussen de gecementeerde muurvlakken en de aflijnende stroken in baksteen en beton en de overkragende kroonlijst. Het restaurant Au Bain Marie ontvangt je voor culinaire lekkernijen.