Vinkt en de reflectieruimte

Vinkt monument

Meer dan 75 jaar na datum laten de oorlogsgebeurtenissen van mei 1940 niet los. De slag om Vinkt staat dan ook geboekstaafd als een van de gruwelijkste episodes uit de achttien daagse veldtocht van het Belgische leger tegen de Duitse invallers.

In 1968 werd op de plaats van de voormalige erebegraafplaats een memoriaal opgericht met een bronzen Piëta als centrale figuur. Het is een werk van kunstenaar Denijs Goossens naar een ontwerp van Jozef De Vlieger die als tienjarige het drama in de kerk van Meigem meemaakte en daar zijn vader verloor. Aan het rechtse uiteinde van het monument zie je een gedenkplaats voor de gesneuvelde Ardense Jagers en een oriëntatietafel met overzicht van de Slag van Vinkt en de executieplaatsen.

Links van het dodenmomunent tref je de ‘Muur der getuigenissen’ met de namen van de dorpen en steden waar tijdens de Tweede Wereldoorlog gruweldaden tegen burgers werden gepleegd. De stenen zijn afkomstig uit de ruïnes van Oradour-sur-Glane (F). Tegenover het dodenmonument bevindt zich het laatste authentieke, materiële restant van de slachtpartij in de Vinktse dorpsstraat op maandag 27 mei 1940. Vóór deze muur werden 19 burgers neergeschoten. Enkele ogenblikken eerder ondergingen 24 anderen hetzelfde lot ter hoogte van de pastoriemuur en het klooster. Slechts vier van hen overleefden de moordpartij.De gebeurtenissen in Vinkt hebben een universele betekenis: zij tonen waartoe de mens in staat is.

Reflectieruimte Vinkt mei 1940

De reflectieruimte Vinkt mei 1940 herinnert aan de tragische gebeurtenissen in Vinkt en Meigem bij het begin van de Tweede Wereldoorlog: de meidagen van 1940.

140 onschuldige burgers lieten er het leven door artillerievuur of executies zonder enige  vorm van proces, beschuldiging van spionage of vrij schutterij. De bezoeker kan in de reflectieruimte zelf op zoek gaan naar de oorzaak, aanleiding of verklaring van de feiten. Een multimedia projectie laat getuigen aan het woord en nodigt uit om het digitaal archief te raadplegen. Een kleine tentoonstelling laat ons nadenken over het universele fenomeen van geweld als menselijke mogelijkheid. Vinkt mei 1940: waartoe de mens in staat is?

Inkom:

– gratis

– rondleiding voor groep op afspraak

www.deinze.be/reflectieruimte.

Vinkt reflectieruimte film JDV website

Adres Heerdweg 15, Vinkt
Openingsuren – van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur
– Gesloten op maandag