Fietszoektocht

Het aaneengesloten gebied Nevele, Deurle, Landegem, Lotenhulle, Meigem, Poesele, Sint-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Vosselare en Zeveren werd vroeger Het Land van Nevele genoemd. De hoofdplaats van Het Land van Nevele was Nevele Binnen, dat het statuut van stad en vrijheid had. In de 14e eeuw hebben de heren van Nevele beslist om hun residentie te verplaatsen van het kasteel in Nevele, verwoest in 1381, naar Ooidonk in Sint-Maria-Leerne. Het Kasteel Ooidonk is nu de grootste toeristische trekpleister uit de regio.

Wat?

Van zondag 17 juni tot en met zondag 30 september kan je het fusieverhaal al fietsend ontdekken aan de hand van een zoektocht (52 km) in Het Land van Nevele. De tocht is uitgestippeld op de paden van het bestaande fietsnetwerk. De heren van Nevele loodsen je langs het parcours en vertellen je welke plekken een belangrijke rol vervulden. Daarnaast vind je bij elke bezienswaardigheid ook een woordje uitleg en praktische informatie.

Je moet elf vragen beantwoorden. Bij identieke resultaten is de uitslag op de schiftingsvraag bepalend. Prijzen zijn onder andere gratis wandel- en fietsbrochures, een jaarabonnement op het tijdschrift van de heemkundige kring Het Land van Nevele, streekproducten en boottochten op de Leie.

Praktisch

De documenten zijn – zolang de voorraad strekt – ook te verkrijgen bij:

  • VVV Leiestreek dienst toerisme: dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, Deinze (09 380 46 01)
  • Dienst communicatie: gemeentehuis Nevele, Cyriel Buyssestraat 15, Nevele (09 321 92 15)
  • Infopunt toerisme in de bibliotheek: Stationsstraat 20, Landegem