Dienstencentrum Leiespiegel

In DC Leiespiegel zijn sinds mei 2016 de stads- en OCMW-diensten gevestigd. Deze nieuwbouw, langs de Leie, werd ontworpen door de Londense architectengroep Tony Fretton Architects. Diezelfde architecten ontwierpen ook de Britse ambassades in Kopenhagen en Warschau en het provinciehuis in Antwerpen.

Er is 2.700 m² glas en 1.350 m² natuursteen gevelbekleding.  De natuursteen is een Brecciesteen uit de Italiaanse groeve nabij Bergamo. Een BEO-veld (boorgat energie opslag), met 35 boringen van 110 m diep,  zorgt ervoor dat het water waarmee verwarmd wordt op voorhand een hogere temperatuur heeft, zodat er minder moet bijgestookt worden. In de winter geeft de grond warmte af aan het water, in de zomer koude.

Kunstwerken zijn geïntegreerd. Langs de trap naar de raadzaal hangt Nymphéas # 1 van de Deinse kunstenaar Stief Desmet. In de raadzaal zie je de “Book of Hours” een kunstwerk naar een concept van de Argentijnse topkunstenaar Jorge Macchi. Hij liet zich inspireren door de dialoog tussen de oude middeleeuwse architectuur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de moderne architectuur van het gebouw.

Hier is ook de dienst toerisme gevestigd.

D.C. Leiespiegel -Brielstraat 2 – 9800 Deinze