Oud Stadhuis Deinze en stadskernvernieuwing

Het oude stadhuis in Deinze, waarvan de voorgevel beschermd is sedert 2010, is een vrij monumentaal neoclassicistisch gebouw, nog enigszins aansluitend bij het Paladiaanse landhuistype. Het is gebouwd in 1840-1843 naar een ontwerp van architect A. de Lancker, ter vervanging van de in 1792 door brand vernielde stadshal. Op de bovenverdieping zijn er imposante kolossale halfzuilen met Korintisch kapiteel.

11-09-2012kLEURVLAKKEN41 MDBDe stadsluifel verder op de Markt verwijst naar de vroegere stadshal. De funderingen blijven bewaard onder het grondoppervlak. Een hedendaagse interpretatie van de stadshal op die positie schept dialoog tussen oud en nieuw. In 2012 werd de Markt heraangelegd naar een ontwerp van de architecten Robbrecht & Daem en Van Hee. De ingekleurde voorpleinen vestigen de aandacht op enkele waardevolle gebouwen. Die grote kleurvlakken, staan elk symbool voor een ander seizoen. Ontwerper Benoït van Innis haalde zijn inspiratie bij de Leieschilders. De luifel fungeert binnen dat geheel als een moderne kiosk waaronder een tribune kan gezet worden of een orkest kan plaatsnemen. Als je naar boven kijkt zie je een kunstwerk, geïnspireerd op het schilderij ‘Zonnige boom’ van Emile Claus.

 

 

In 2011 onderging het kerkplein een grondige vernieuwing en heet sindsdien Sint-Poppoplein. Het plein is een mooi aangenaam verblijf/rustplaats waar jong en oud samenkomen. Tal van evenementen vinder er hun stek. De Leiedam is een mooi wandelboulevard langs de Leie.