Oud Stadhuis Deinze en stadskernvernieuwing

Het oude stadhuis in Deinze, waarvan de voorgevel beschermd is sedert 2010, is een vrij monumentaal neoclassicistisch gebouw, nog enigszins aansluitend bij het Pelagiaanse landhuistype. Het is gebouwd in 1840-1843 naar een ontwerp van architect A. de Lancker, ter vervanging van de in 1792 door brand vernielde stadshal. Op de bovenverdieping zijn er imposante kolossale halfzuilen met Korintisch kapiteel.

De stadsluifel verder op de Markt verwijst naar de vroegere stadshal. De funderingen blijven bewaard onder het grondoppervlak. Een hedendaagse interpretatie van de stadshal op die positie schept dialoog tussen oud en nieuw. In 2012 werd de Markt heraangelegd naar een ontwerp van de architecten Robbrecht & Daem en Van Hee. De ingekleurde voorpleinen vestigen de aandacht op enkele waardevolle gebouwen. Die grote kleurvlakken, staan elk symbool voor een ander seizoen. Ontwerper Benoït van Innis haalde zijn inspiratie bij de Leieschilders. De luifel fungeert binnen dat geheel als een moderne kiosk waaronder een tribune kan gezet worden of een orkest kan plaatsnemen. Als je naar boven kijkt zie je een kunstwerk, geïnspireerd op het schilderij ‘Zonnige boom’ van Emile Claus.

In 2011 onderging het kerkplein een grondige vernieuwing en heet sindsdien Sint-Poppoplein. Het plein is een mooi aangenaam verblijf/rustplaats waar jong en oud samenkomen. Tal van evenementen vinder er hun stek. De Leiedam is een mooi wandelboulevard langs de Leie.

Afbeeldingsresultaat voor oude molens site deinze

Het stadsvernieuwingsproject Stedelijk Wonen aan de Leie werd in 2010 opgestart met de vernieuwing van het Sint-Poppoplein en de kade. Daarna volgden de heraanleg van de Markt, het Rheinbachplein en de Leiedam. In de fase die nu van stapel loopt, krijgt de site van de Molens een nieuwe bestemming. Tezelfdertijd wordt ook de kop van de Tolpoortstraat aangepakt.