Woning Van Wassenhove, ontwerp Juliaan Lampens

woning-Brakelstraat-Juliaan-Lampens-(3-van-8)
In de Brakelstraat in Sint-Martens-Latem tref je een uniek gebouw, een woning gebouwd in 1970-1974 naar een ontwerp van Juliaan Lampens in zijn typische betonarchitectuur of brutalisme. De bouwaanvraag werd ingediend in 1970, de bouw startte in 1972 en was voltooid in 1974. Juliaan Lampens bracht zijn naam en het jaartal 1973 aan in het beton binnenshuis. De opdracht kwam van de heer Albert Van Wassenhove, leraar in het middelbaar onderwijs en vrijgezel, die de architect de mogelijkheid bood om zijn eigenzinnige en radicale woonconcept te verwezenlijken.

Bij zijn overlijden in 2012 legateerde hij het gebouw aan de Universiteit Gent die het op zijn beurt in langdurig beheer gaf aan het Museum Dhondt-Dhaenens. Het zal gebruikt worden als residentieplek voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers.  Zij zullen er in alle stilte en isolement kunnen werken aan hun project. Je kan het meesterwerk ook huren voor een zomers verblijf van 3 dagen.

Juliaan Lampens is één van de belangrijkste naoorlogse architecten in Vlaanderen, vooral bekend als ontwerper van de bedevaartskapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in Oudenaarde (1966). Binnen werkt hij met een open concept, waarbij alle ruimtes met elkaar verbonden zijn en waarbij halfhoge tussenwanden de ruimtes afbakenen.