Kasteel Ooidonk

Kasteel Ooidonk

In de Ooidonkdreef kom je eerst de kerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan Baptist, beschermd sedert 2014, tegen. Aan het noordzijaltaar is er de stichtingssteen van baron Arnold t’Kint de Roodenbeke van 1885. De kerk is gebouwd op de plaats van een oudere. Ze heeft een basilicale aanleg in neogotische stijl. De architect is A. Van Assche, die eveneens de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Albert Saveryspand in Deinze, op zijn naam heeft staan. Het neogotisch meubilair werd grotendeels geschonken door de adellijke familie. Palend aan het koor ligt de grafelijke kapel, met eigen ingang en grafkelder.


Verder in de dreef zie je de Kapelanij of Klein Ooidonk, beschermd sedert 1995. In 1400 werd deze hoeve reeds vermeld als leen van het Land van Nevele. Begin 16e eeuw kwam het in handen van de heren van Ooidonk. Sedert 1638 werd het verpacht aan de kapelaan van het kasteel en werd het de verblijfplaats van Norbertijnen van Drongen. De rood-witgeschilderde luiken verwijzen naar de afhankelijkheid van het kasteel.

Kom je nog dichter bij het kasteel dan passeer je de landbouwuitbating in het Goed te Reables. Die kwam tot stand op initiatief van della Faille begin 17e eeuw. Deze boerderij maakt nog steeds deel uit van het domein Ooidonk.

Na de lange prachtige oude lindendreef bereik je het bijzonder mooi kasteel waar ooit de Graaf van Hoorn thuishoorde. Deze was verwikkeld in stedelijke conflicten en in de 14e en 15e eeuw vaak betrokken bij godsdienstoorlogen. Het huidig uitzicht kreeg het kasteel ongeveer in 1595 dankzij Maarten della Faille. Rond 1870 werd het slot aangepast aan het “moderne leven” en vanaf 1958 opengesteld voor het publiek. Ooidonk wordt omschreven als één van de mooiste kastelen van het land en dikwijls als een juweel van Vlaams-Spaanse 16e eeuwse bouwkunst. Het buitenaanzicht van het kasteel met zijn vele torentjes, trapgevels en schoorstenen roept een beeld op van de Loirekastelen zoals in Chambord. Het interieur laat de bezoeker kennis maken met zeldzame meubelstukken, historische voorwerpen, tapijten en unieke verzamelingen. De opeenvolgende eigenaars, waaronder de huidige graaf Henry t’Kint de Roodenbeke, hebben steeds getracht het landelijke uitzicht rond het domein te bewaren. Het park van 45 ha groot is prachtig en zeker een bezoek waard.

Afbeeldingsresultaat voor beauville

Het Kasteel Ooidonk staat ook open voor jouw evenement. In een indrukwekkend historisch kader kunnen jouw gasten genieten van een diner, walking dinner, receptie…

Telefoon +32 (0)9 282 26 38
E-mail klik hier
Website www.ooidonk.be
Adres Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze/Bachte-Maria-Leerne