Roger Raveelmuseum

Roger Raveel, de beroemdste zoon van Machelen, heeft ondanks zijn internationale erkenning nooit zijn geboortedorp verlaten. Als blijk van waardering voor zijn artistieke loopbaan kreeg hij een eigen museum. De befaamde architect Stéphane Beel ontwierp een strak, wit, hedendaags gebouw, dat harmonieert met de pittoreske Machelse dorpskern. De collectie van het Roger Raveelmuseum omvat meer dan 300 schilderijen, 2500 tekeningen en een volledige verzameling grafiek. De kunstenaar ontwierp ook drie palen ‘De palen van het onbeperkte’, die sinds 2011 elk op een andere plek in Machelen te zien zijn en die je leiden naar het hart van het dorp. Wandel je in de Hoevestraat in Machelen, dan kom je op het pleintje ‘De nieuwe visie’. Je ziet er ‘De muur der verbeelding’ door Roger Raveel, een uniek samenspel van kunst en natuur.

Machelen-aan-de-Leie ligt aan een oude Leiebocht. Het is een verborgen parel waar oud en nieuw hand in hand gaan.

RRM B_ad

Telefoon +32 (0)9 381 60 00
E-mails stuur e-mail
Website www.rogerraveelmuseum.be
Adres Gildestraat 2-8, 9870 Zulte
Openingsuren Van woensdag tot en met zondag: 11-17 uur
Gesloten op maandag en dinsdag en van 24 december tot en met 1 januari

Eind de jaren zestig transformeert Raveel een oude vlasschuur naast zijn woning tot een ruim atelier, waar hij zowel schildert als tekent. Er is ook een grafiekatelier. Beide ateliers zijn te bezoeken op afspraak voor groepen. Voor individuele bezoekers wordt het atelier enkele dagen per jaar opengesteld. Voor verdere info en reservaties kan je hier terecht.

Machelen_Kapel9 rs David Samyn

 

In de Posthoornstraat in Machelen ligt de kapel Maria-Hulp-der-Christenen middenin een rij huizen. Aan de buitenkant ziet de kapel er uit als een gewoon huis, des te groter is je verrassing als je binnenstapt. Pastoor E.H. Desmaele vroeg in het begin van de jaren ’90 aan Roger Raveel om het interieur te voorzien van een religieus thema. Dit leidde tot een totaalkunstwerk met als titel ‘De religie van het leven’. Roger Raveel vroeg hiervoor ook de hulp van zijn Gottemse vriend Jules Claeys, met wie je kennismaakt tijdens het wandelen van de Vlasrotersroute.

Telefoon +32 (0)9 381 60 00
Adres Posthoornstraat , 9870 Zulte
Openingsuren Enkel op afspraak